Toimenpideohjeita pesäpallojoukkueille koronaviruksen leviämisen välttämiseksi

11.3.2020

11.3.2020

 

Toimenpideohjeita pesäpallojoukkueille koronaviruksen leviämisen välttämiseksi

 

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä tapauksia on todettu maailmanlaajuisesti yhteensä yli 118 000. Yli 114 maata on raportoinut tartunnoista.

 

Tällä hetkellä epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio, mutta tilannetta arvioidaan jatkuvasti.

 

Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus ja lihaskivut. Monien oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on myös vakavasti sairastuneita.

 

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisten terveydenhuoltoviranomaisten ja THL:n (terveyden ja hyvinvointilaitoksen) ohjeiden mukaisesti ottamalla yhteyttä omaan terveyskeskukseen ennen päivystykseen hakeutumista.

 

Jos pelaaja sairastuu koronavirusinfektioon, ohjeistus ja jatkotoimenpiteet koko joukkueen osalta tulevat paikkakunnan infektiolääkärin määräämänä. Kouluissa todetut infektiot ovat jo aiheuttaneet tilanteita, jossa oireettomia lapsia on laitettu kotikaranteeniin varmuuden vuoksi taudin leviämisen estämiseksi. Jos karanteenissa olevat lapset sairastuvat, niin toimitaan infektiolääkärin ohjeistuksen mukaan joukkueen osalta.

 

Paras tapa torjua infektio on pestä kädet

 

Pese kätesi vedellä ja saippualla tullessasi ulkoa sisään, ennen ruoanlaittoa ja ruokailua, wc-käynnin jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen.


Käsienpesuvideo: https://youtu.be/isLPN0UdeDM

 

Yski oikein, älä tartuta muita

 

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla yskiessäsi tai aivastaessasi. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kätesi vedellä ja saippualla. Yski hihasi yläosaan, jos paperia ei ole saatavilla.


Yskimisohje: https://youtu.be/De5Fz2lkv30

 

Älä osallistu toimintaan sairaana

 

Pelaajan tai valmentajan ei tule osallistua harjoituksiin/peleihin, mikäli on sairaana.

 

Vältä kättelyitä

 

Pesäpalloliitto on kieltänyt kättelyt tulevissa Halli-SM-otteluissa ja tätä samaa tulee noudattaa myös kaikessa muussa toiminnassa. Lisäksi jokaisella joukkueen jäsenellä tulee olla peleissä ja treeneissä oma juomapullo – yhteisiä pulloja, pyyhkeitä tms. ei käytetä.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä. Katso lisätietoa osoitteesta www.thl.fi. Pesäpalloliitto toimii näiden ohjeiden mukaisesti. Myös Olympiakomitea tiedotti koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun ja jatkaa tilanteen seuraamista.

 

***

Antti Kallio

Suomen Pesäpalloliitto ry

Viestintäpäällikkö

antti.kallio@pesis.fi

+358-43 210 0396